Este fim-de-semana fiz este bolo. Um bolo diferente do que estamos habituados a fazer, e foi com muitas reservas que me atirei a ele, com medo de estar a 'deitar comida ao lixo'. Quando acabei de o fazer e experimentei a 'massa' fiquei muuuuito desiludida... não sabia mesmo nada bem! Alias... tudo me sabia a azeite, o que para uma sobremesa não apetece muito. Depois foi ao forno... e o que saiu de lá.... yummmmmm deixou-nos todos a babar!
INGREDIENTES
- 1/2 cup organic unsalted butter
- 1/2 cup olive oil
- 5 eggs, preferably organic and free-range
- 2 cups ground almond flour
- 3/4 cup organic cane sugar or sucanat (eu substitui por Penela - Evapurated cane juice)
- 1/4 cup pure maple syrup
- 2 teaspoons baking powder
- 1/2 cup organic cocoa powder
- Preheat oven to 165ºC.
- Melt the butter in a pan over low heat. Transfer to a small bowl and mix in the olive oil. Use a little of this to grease your baking pan(s).
- Whisk eggs together with the sugar. Add the maple syrup and whisk again.
- In another bowl, sift together the flour, baking powder, and cacao powder. Add to the eggs/sugar/maple syrup and combine well with a wooden spoon. Add the melted butter/oil and mix well again.
- Pour the batter into the prepared pan and bake in the preheated oven for 40-50 minutes (eu deixei por 35minutos, e ficou mais molhado como gosto), or until a cake tester inserted in the center comes out clean/dry.
Acabámos por lhe acrescentar um bocadinho de natas por cima, e dezenas de morangos frescos! É um bolo rico e denso, e muito YUMMY. A repetir muito muito em breve!